Odkryj bazylię Bioponis, idealną do sosów i dań śródziemnomorskich. Uprawiaj ją, by połączyć sport z naturą w swojej kuchni.
Jak większość bazylii, najczęściej używa się jej w sosach, takich jak pesto, oraz w potrawach śródziemnomorskich. Pasuje zarówno do mięsa, jak i sałatek. Należy dodać ją na koniec gotowania, aby zachować jak najwięcej smaku. Lepiej jest ją podrzeć niż posiekać, aby jak najlepiej cieszyć się jej aromatem.
W herbacie ma działanie przeciwzapalne i uspokajające, a także wspomaga trawienie.
Zaleca się regularne przycinanie bazylii, zanim zakwitnie. To powoduje, że liście stają się gorzkie i zatrzymuje wzrost. Po przycięciu swojej uprawy warzywnej możesz zamrozić to, czego nie użyłeś, wkładając liście do woreczka do zamrażania bez powietrza i umieszczając w zamrażarce, lub siekając liście w pojemnikach na kostki lodu, uzupełniając je wodą lub olejem, a następnie umieszczając w zamrażarce. Możesz również przechowywać liście bazylii bezpośrednio w butelce oleju, aby go aromatyzować. Wysuszone stracą wiele smaków.
| Marka | Bioponis |
| Nr referencyjny dostawcy | BIO30163G |
| Kolor | zielony |
| Kolor | Zielony |
| Ilość na produkt | 5 |
| Stabilność | Kultura i natura |